Hoe ga je om met verlies?

Verlies in Coaching

Hoe vaak vraag jij als coach je cliënt eigenlijk naar zijn verlieservaringen en hoe je cliënt met deze verliezen is omgegaan? Wat heeft dat er nou mee te maken wanneer deze met een werk-gerelateerde vraag bij jou komt?

Het is namelijk bijna zeker dat de manier waarop hij met verlies omgaat terug te zien is in de manier waarop hij met zijn werkprobleem omgaat. Veranderen en groeien heeft immers alles te maken met verlies van het oude en verbinden met het nieuwe. Coach je dan slechts op het niveau van de werkvraag, kan het zomaar zijn dat je als coach iets wezenlijks, de werkelijke coachvraag, laat liggen. Het vuur kan aan de oppervlakte wel geblust zijn maar ondergronds blijft het smeulen als een veenbrand, waarbij de vlammen zomaar ergens anders weer aan de oppervlakte kunnen komen. Er ontstaat als vanzelf weer een nieuwe (werk)vraag  bij de cliënt. Ook veranderingen in een team of een organisatie kunnen leiden tot verliesreacties, vaak gelabeld als “weerstand”. Je neiging als coach (en zeker als leidinggevende) is wellicht om aan de slag te gaan met deze weerstand, de oppervlakte. Zolang je geen ruimte geeft aan het onderliggende verlies- en rouwproces, laaien de vlammen later toch weer op.

Coachen met verlies

Wil jij meer handvatten om te werken met verlies en verandering in je coaching? En durf je daarbij ook naar je eigen verlies- en verandergeschiedenis te kijken? Bij Alba-academie bieden we je een training op dit gebied aan: In de tweedaagse Coachen bij Tegenslag en Verlies werk je met persoonlijk verlies van cliënten en krijg je de beschikking over een breed palet aan interventies om stil te staan bij verlies, afscheid, verbinding en veerkracht.

Meer informatie over de training Coachen bij Tegenslag en Verlies

Comments are closed.

Inloggen