Startdatum en locatie
Totale investering
Mentale voetafdruk van de coach
Of je nu wil of niet, coachen is politiek. We hebben positie in te nemen als we toekomstbestendig willen zijn en bij willen dragen aan een duurzaam gezondere samenleving voor mens en aarde. Laten we het lef hebben om de vinger op onze eigen zere plek te leggen. We weten dat juist als we onze pijn omarmen beweging mogelijk wordt. Als coaches hebben we een verantwoordelijkheid om de nieuwe werkelijkheid mede vorm te geven, ook al weten we nog niet precies hoe die eruit gaat ziet.
We duiken in de beleveniswereld van het werk met de modules Boos, Bang, Bedroefd en Blij.
Aanleiding
Werkdruk, personeelstekort, burn-outs en verzuim, onveiligheid op het werk, onzekere toekomst, hoge ambities, polarisatie en een en al transitie.
Veel oplossingen zijn schijnoplossingen. Denk aan:
- efficiënter werken om meer gedaan te krijgen in minder tijd.
- mediteren om je vervolgens in de ratrace te kunnen storten.
Hoe helpend dit ook kan zijn, het zijn geen duurzame oplossingen voor de complexe problemen waar we ons voor gesteld zien. Deze tijden vragen om een grondigere herziening van onze werkopvatting.
De samenleving is in transitie. Sectoren zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden. We worden ons in toenemende mate bewust van complexiteit en onzekerheid, en beseffen dat er grenzen zijn aan onze maakbaarheidsgedachte. Oud leiderschap volstaat niet meer, hiërarchisch en patriarchaal denken wordt steeds minder geaccepteerd. We hebben uit te gaan van andere, meer solidaire principes waarin we meer zorg dragen voor elkaar én de wereld.
Dit vraagt om reflectie van IEDEREEN. Los van positie. Maar ten minste van de coach die er aanspraak op doet van de ‘veranderkunde’ te zijn en expertise heeft in het bevragen van aannames ten behoeve van de ontwikkeling van een mindset die meer past bij de huidige realiteit.
Laten we daarom ook eens kritisch reflecteren op de mentale voetafdruk van coaching in onze ratrace naar succes en geluk. Laten wij onze aanpak in coaching kritisch én liefdevol bevragen. Vanuit welke aannames werken wij eigenlijk?
Doel
Deze training bestaat uit vier losse modules. Als je al deze modules hebt gevolgd, dan kan en weet je:
- Wat de Voldoende Filosofie is en waarvoor het een alternatief is.
- Hoe er in het huidige (coach)discours met de desbetreffende emoties wordt omgegaan en welke gevolgen dat heeft.
- Onderzoeken en uitproberen van het alternatief: hoe je emoties inzet in je (coach)praktijk vanuit het ‘voldoende perspectief’.
Er is evenwichtige aandacht tussen denken, voelen, doen, zijn. Spel- en belevingsopdrachten zullen, naast theorie en reflectie, onderdeel van de modules zijn. Er wordt ingezoomd op de deelnemer als mens, als voldoende filosoof en natuurlijk wordt de vertaling naar de klant (als individu, team of organisatie) gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van de wijsheid van de groep.
Voor wie is de training bedoeld?
Voor deelnemers die coachvaardigheden bezitten op minimaal foundation niveau én open staan voor het onderzoeken van nieuwe wegen in deze complexe, onzekere wereld. Dat kunnen professionele coaches zijn of bijvoorbeeld leidinggevenden, HR-managers/ specialisten, vertrouwenspersonen en docenten.
Trainer
Chris Rooijakkers is coach, supervisor, trainer, spreker en auteur, bekend om haar boek “Laat je niet gek maken”. Ze studeerde geschiedenis en culturele antropologie en verwierf tijdens haar carrière een diepgaand inzicht in menselijk gedrag en emoties.
Ze is een pionier in de Voldoende Filosofie, waarbij ze je uitdaagt om de traditionele focus op doelen en efficiëntie los te laten en meer aandacht te besteden aan het begrijpen en omarmen van emoties. Met als resultaat een gezonder werk- en leerklimaat.
Haar coachstijl is empathisch, kritisch en gericht op het creëren van een duurzame benadering van persoonlijke groei. Haar trainingen zijn een inspiratiebron voor begeleiders die een diepere verbinding met hun emoties en dat van anderen willen ontdekken.
Inhoud van de training
Omdenken met emotie
De Voldoende Filosofie gaat uit van een herdefiniëring van het begrip ‘goed’. Niet succes of geluk staat voorop maar ‘de voldoende’. De voldoende dus als het nieuwe goed. Dat vraagt erom onze gevoelens en onderliggende waarden te delen en onder de loep te nemen. Dit gaan we doen ten aanzien van ons eigen coach-vak. Hoe ziet het coachen vanuit een voldoende perspectief eruit en wat doen we dan anders dan nu? Per basisemotie (bang, boos, bedroefd en blij) wordt een module aangeboden van drie dagen. Je kunt de modules zowel los van elkaar, als gecombineerd volgen. Als je ze allemaal volgt, ontvang je het certificaat ‘ coachen met de voldoende filosofie’.
Module 1: Boos – anders denken over weerstand en verzet
Veel mensen die begeleid worden, willen leren grenzen stellen. Laat ze eerst maar eens boos worden. In de ratrace naar alledag hebben ze geleerd rationeel te denken, niet om boos te worden. Een module voor Voldoende filosofen die zichzelf en de mensen die ze begeleiden willen helpen boosheid in te zetten voor een echt inclusief en veilig werkklimaat.
Module 2: Bang – angst als bewaker van wat?
Dat zoveel mensen faalangstig zijn is geen wonder. De ratrace naar succes en geluk is een voedingsbodem voor angst. We kunnen angst leren benutten om de toekomst mede vorm te geven. Zonder angst geen moed. Voor coaches en andere begeleiders die bij willen dragen aan moedige organisaties door zelf moedig te zijn en een stap opzij te doen uit de ratrace naar succes en geluk.
Module 3: Bedroefd – houd me vast dan laat ik los
Als er één emotie is die nauwelijks aandacht krijgt in de snelle ratracewereld is het wel bedroefd. Als het al gebeurt, is het vaak vanuit schuld-denken, vanuit ‘ter verantwoording roepen’ , vanuit dader- en slachtofferschap. Een module voor coaches en andere professionals die mensen willen bijdragen, en die bij willen dragen aan ‘wijzere organisaties’ waar ook toekomstige generaties blij mee zijn.
Module 4: Blij – leren van succes zonder slingers en applaus
‘Zoek je talenten, ontwikkel en ontplooi jezelf’. Veel coaches en andere begeleiders werken onbedoeld mee aan het neoliberale perspectief. Hoe stappen we uit het resultaat denken en wat betekent dan nog succes? Een module voor Voldoende filosofen die er blij van worden wanneer we de succesdefinitie aan de kaak durven stellen om nieuwe perspectieven op de betekenis van ‘goed werk’ ruimte te geven.
Locatie en trainingsdata
Locatie:
De training vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (nabij Eindhoven).
Trainingsdagen voorjaar 2025:
De vier modules zijn los te volgen. De lesdagen van de module Boos zijn:
Dinsdag 14 januari 2025: 10.00 – 17.00 uur.
Woensdag 15 januari 2025: 10.00 – 17.00 uur.
Woensdag 29 januari 2025: 10.00 – 17.00 uur.
Investering
Kosten:
De training Voldoende Filosofie kost € 1.185,00 per module. Dit is inclusief lesmaterialen, koffie, thee en lunch.
Alba-academie is vrijgesteld van BTW.
Overige informatie
Duur:
De training Voldoende Filosofie kent 4 modules van elk 3 lesdagen.
Studiebelasting: totaal 18 uur per module (lesdagen).
Niveau:
Post-HBO niveau.
Toelating:
Professionele coaches of bijvoorbeeld leidinggevenden, HR-managers/specialisten, vertrouwenspersonen die coachende vaardigheden bezitten op minimaal foundation niveau én open staan voor het onderzoeken van nieuwe wegen in deze complexe, onzekere wereld.
Afronding:
De training wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).
Aantal deelnemers:
De groep bestaat uit maximaal 18 deelnemers.
Trainer:
Chris Rooijakkers
Algemeen:
Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.
Tip:
Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.
Wil je meer informatie over de training Voldoende Filosofie?
Download hieronder de brochure meerdaagse training Voldoende Filosofie door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-200 8000. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.
Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor module 1 van de training Voldoende Filosofie? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.
Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden
Bekijk ook eens onze andere trainingen
Comments are closed.