Startdata en locatie
Totale investering
Werken met de onderstroom in teams
- Hoe maak je gebruik van de wijsheid van de minderheid?
- Hoe ga je om met ‘gedoe’ in een team?
- Hoe zorg je ervoor dat hardnekkige beelden en sabotage gedrag onderzocht en besproken MOGEN worden?
- Hoe zorg je voor breder gedragen besluitvorming?
Krijg met Deep Democracy een krachtige methodiek in handen om teamdynamieken bloot te leggen, conflicten te neutraliseren en te komen tot duurzame besluitvorming en groei.
Geschiedenis van Deep Democracy
Deep Democracy vindt haar oorsprong in Zuid-Afrika. De ‘Lewis methode’ werd in de jaren negentig ontwikkeld in het bedrijfsleven. Officieel was het einde van de Apartheid al daar, maar spanningen uit die periode waren nog merkbaar. De hele samenleving was op zoek naar een manier om besluitvormingsprocessen te veranderen. Mensen die gewend waren macht te hebben, hadden die niet meer en v.v. Myrna en Greg Lewis kregen de opdracht om het elektriciteitsbedrijf van Zuid-Afrika van een racistische, op apartheid gestoelde organisatie, om te vormen naar een niet-raciale organisatie. Op alle lagen waren er grote spanningen en was er verwarring ontstaan. Deep Democracy geeft aandacht en ruimte aan de onderstroom in groepen en staat daarmee stil bij de stem die nog niet gehoord is. Daarnaast wordt het gebruikt als krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie.
De wijsheid van de minderheid
Organisaties verwachten meer zelforganisatie en zelfsturing van medewerkers en teams. Om gebruik te maken van de ‘wijsheid’ van al deze professionals is het van belang dat mensen binnen alle lagen van de organisatie met elkaar in gesprek komen en blijven. Vooral ook over onderwerpen die wel leven in de organisatie, maar waarover niet gesproken wordt. Zodra een minderheidswijsheid over het hoofd wordt gezien, genegeerd, of onderdrukt wordt, heeft dit impact op de veiligheid in de groep en de algehele groepsdynamiek. Niet alleen de kwaliteit van de beslissingen lijdt hieronder, ook de algehele sfeer en bereidheid tot samen werken en verbinden. De onderwerpen verdwijnen onder de oppervlakte en leiden uiteindelijk tot sabotagegedrag van medewerkers.
Vergroten draagvlak besluitvorming
Tijdens deze 4-daagse training krijg je handvatten om tot meer gedragen besluitvorming te komen. Je leert gestructureerd het niet-gevoerde gesprek te voeren. Je gaat actief op zoek naar de wijsheid van de minderheid en alternatieve standpunten. Dit doe je met behulp van de krachtige methode Deep Democracy, waarbij je werkt met de onderstroom binnen teams. In Deep Democracy staat ‘de onderstroom’ voor de wijsheid die nog in het onbewuste van de groep zit. Deep Democracy draagt bij aan meer inclusieve- en veiligere teams, door aandacht en waardering te hebben voor alle meningen. Hierdoor kunnen tegenstellingen en botsende meningen op respectvolle wijze met elkaar worden onderzocht; in dialoog en in discussie.
Doel van de training Deep Democracy
Het doel is het begeleiden van teams in het nemen van duurzame en constructieve besluiten. Organiseer met een concreet stappenplan op een veilige manier ‘tegenspraak’ en maak optimaal gebruik van alle wijsheid die in de groep zit. Je weet draagvlak en commitment te creëren. Je bent in staat om:
- Te werken met werkvormen uit Deep Democracy. Daarmee kun je op een veilige manier polariseren en informatie op tafel krijgen.
- Indicatoren voor onderstroom herkennen en hierop te interveniëren. Zoals sabotagegedrag en verwarrende communicatie.
- Te werken vanuit eigen neutraliteit door bewust te worden van jouw eigen werking in de groep
Voor wie is de training Deep Democracy bedoeld?
De training Deep Democracy staat open voor iedereen die wilt bijdragen aan het vergroten van het draagvlak in besluitvorming en/of aan een veiligere- en inclusievere samenwerking.
Trainer
Robin de Waal (1973) heeft een natuurwetenschappelijke achtergrond. Daarin leerde hij werken met polariteiten/tegenstellingen, plussen en minnen. Robin ontwikkelde zich vervolgens tot master in Counseling & Coaching en gecertificeerde instructor Deep Democracy.
Hij weet als geen ander hoe je als teamleider, teamcoach, trainer of manager je neutraliteit kunt behouden in gesprekken waarin polarisatie, spanning en/of conflict een rol spelen. Robin leert je hoe je uit het oordeel kunt blijven en tot meer gedragen besluitvorming komt.
Inhoud van de training
Het 4-daagse programma is eclectisch. Dit wil zeggen dat je alle tools van Deep Democracy leert en ervaart. EN je leert ook te werken met interventies die hun grondslag hebben in verschillende (systemische) theorieën en methodieken. De interventies zijn direct toepasbaar in je dagelijkse praktijk.
Dag 1 en 2
Wat is Deep Democracy en hoe werk je ermee?
- Achtergrond Deep Democracy
- Roltheorie
Tools voor Deep Democracy
- Check-in en Check-out: zeggen wat je te zeggen hebt.
- Gesprek op voeten: hoe krijg je snel informatie in de groep.
- Verwarrende communicatie en sabotage gedrag: wat is het, hoe herken je het en hoe ga je ermee om?
- Constructieve besluitvorming.
- Het niet-gevoerde gesprek voeren.
- Ranking.
Dag 3
Competenties voor het begeleiden van Deep Democracy (je eigen werking in een groep)
- Eigen valkuilen kennen en herkennen.
- Overdracht – tegenoverdracht.
- Omgaan met weerstand.
- Neutraliteit en compassie.
Dag 4
Supervisie werken met Deep Democracy in begeleiding
- Successen en dilemma’s uit de eigen praktijk / casuïstiek.
- Oefenen, oefenen, oefenen van Deep Democracy vaardigheden.
Locatie en startdatum
Locatie:
De training Deep Democracy vindt plaats op de trainingslocatie van Alba-academie in Veldhoven (nabij Eindhoven).
Startfrequentie:
De training Deep Democracy start meerdere keren per jaar.
Trainingsdagen najaar 2024 in Veldhoven:
Dinsdag 22 april 2025: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 23 april 2025: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 7 mei 2025: 10.00 – 17.00 uur
Dinsdag 27 mei 2025: 10.00 – 17.00 uur
Investering
Kosten:
De training Deep Democracy kost € 1.595,00. Dit is inclusief lesmaterialen, koffie, thee en lunch. Tevens is het boek Deep Democracy van Jitske Kramer, bij de prijs inbegrepen.
Alba-academie is vrijgesteld van BTW.
Overige informatie
Duur:
De training Deep Democacy is een vierdaagse training.
Studiebelasting: totaal 53 uur (incl. lesdagen).
Niveau:
Post-HBO niveau.
Toelating:
Je beschikt aantoonbaar over HBO werk- & denkniveau. De training staat open voor iedereen die wil kunnen werken met Deep Democracy in teams en organisaties.
Afronding:
De training wordt afgesloten met een Certificaat (bij 100% aanwezigheid).
Aan de training Deep Democracy zijn 24 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl
Trainer:
Robin de Waal
Aantal deelnemers:
De groep bestaat uit maximaal 14 deelnemers.
Literatuur:
Het boek Deep Democracy van Jitske Kramer is verplichte literatuur en ontvang je van ons. Dit boek krijg je op de eerste lesdag uitgereikt.
Algemeen:
Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de training krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek in de training, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de training onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.
Tip:
Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.
Wil je meer informatie over de training Deep Democracy?
Download hieronder de brochure Deep Democracy door het formulier in te vullen. Als je specifieke vragen hebt, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl of bellen op 085-2008000. Wij geven graag antwoord op al jouw vragen.
Ben je enthousiast geworden en wil je je direct inschrijven voor de training Deep Democracy? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in door het onderstaande formulier in te vullen.
Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden
Bekijk ook eens onze andere trainingen
Comments are closed.