Opleiding Integrale Traumacoaching

De weg naar heelheid

Met de 10-daagse opleiding Integrale Traumacoaching leg je een fundament van kennis en kunde over psychotrauma. Je leert werken met integrale methodieken en zet jezelf in als instrument, om je cliënt vanuit een veilige bedding te begeleiden bij traumaverwerking en herstel van lichaam en geest.

7 oktober 2025

Veldhoven

10 dagen

Investering: € 3.750,00

BROCHUREINSCHRIJVEN

Startdatum en locatie

7 oktober 2025
10 dagen

Investering

€ 3.750,00
DIRECT INSCHRIJVEN

Begeleiden naar heelheid bij trauma

Als coach of begeleider krijg je te maken met stress, angsten, ongecontroleerde emoties en destructieve overlevingspatronen bij cliënten. Deze vinden hun oorsprong in diep weggestopte, zelfs onbewuste, traumatische gebeurtenissen in het leven van de cliënt. Het lijf geeft zo op eigen wijze uiting aan dit overweldigende stuk uit zijn of haar levensverhaal. Want een trauma laat sporen na in lichaam, geest en ziel. Sporen die vroeg of laat aan de oppervlakte komen.

Voor professioneel begeleiders is het van groot belang de enorme impact van psychotrauma te begrijpen, te herkennen en te erkennen om cliënten te ondersteunen in het stap voor stap aangaan van hun eigen pijnlijke proces. In de wetenschap dat we de ander niet kunnen helen, slechts onszelf.

Traumareactie van lichaam en geest

Een traumareactie is een volkomen normale en autonome reactie van het lichaam en de geest om een ondraaglijke en levensbedreigende situatie te overleven, omdat de realiteit te verschrikkelijk is om mee te dealen. Het lichaam schakelt uit (freeze) en de psyche splitst het deel, waarin de ondraaglijke ervaring ligt opgeslagen, af van het bewustzijn (fragment). Het psychotrauma is het gevolg daarvan, de wond die ontstaat door de traumareactie.

We ontwikkelen vervolgens tal van overlevingsstrategieën die ons in staat stellen om door te leven. We dragen de psychische wond echter altijd mee. Diep weggestopt in ons onbewuste, in onze genen en de vezels van ons lichaam, waar deze op elk willekeurig moment getriggerd kan worden. Want het lijf weet wat het hoofd vergeet. Met als gevolg bijvoorbeeld (onverklaarbare) lichamelijke en psychische klachten, posttraumatische stress, onvermogen om gezonde relaties aan te gaan en het contact met wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt kwijt te zijn. Totdat we het besluit nemen dat we niet langer willen overleven, maar leven.

Integrale Traumacoaching: wegen naar heelheid

Niemand kan de traumatische gebeurtenissen in het leven van de cliënt ongedaan maken. Wel kun je als begeleider de cliënt ondersteunen weer leiderschap te nemen over eigen lichaam en geest door het trauma in te sluiten. Trauma is veel meer dan een verhaal over wat er lang geleden is gebeurd. De emoties en lichamelijk gewaarwordingen die in het verleden zijn opgeslagen, worden in het heden nog steeds ervaren als storende fysieke reacties die de cliënt belemmeren vrijuit te leven.

Het werken aan herstel vraagt van de cliënt dat hij op een veilige manier teruggaat naar de traumatische ervaringen en leert hoe hij de afgesplitste, gefragmenteerde delen weer kan zien en uiteindelijk kan integreren en verenigen. Traumaherstel gaat slechts stapje voor stapje, met veel moed om steeds verder af te dalen in de diepte van de psyche. Dit vergt ervaring en professionaliteit van de begeleider als veilige haven en gedegen kennis en kunde, om te kunnen werken met een diversiteit aan benaderingen en methodieken.

Methodieken

De wegen naar heelheid worden gevormd door een integrale aanpak met methodieken, zoals Identity-oriented Psychotrauma Therapy (IoPT), resonanties, systemisch werk, effectieve opstellingsmethodieken, lichaamswerk, creatief werk, mindfulness, neurofeedback, Yin-yoga en stemwerk. Methodieken om de psychische wonden van weleer te herstellen.

Voor wie is de opleiding Integrale Traumacoaching bedoeld?

De opleiding Integrale Traumacoaching is bedoeld voor ervaren coaches (Practitioner-niveau met diverse jaren levenswerkervaring), counselors, therapeuten, begeleiders in zorg- en welzijnssector (zoals jeugd(-gezondheids-)zorg, GGZ) en andere professioneel begeleiders op mensgericht gebied.

Trainers

Suzanne Smeenge is directeur en eigenaar van Alba-academie en werkt al meer dan 30 jaar in diverse managementfuncties, maar opleiden en trainen doet ze het liefst. Suzanne volgde diverse opleidingen op het gebied van management, coaching, supervisie en (trauma)therapie. Ze heeft jarenlange ervaring op het gebied van leiderschapsontwikkeling van mens, team, organisatie en maatschappij. Suzanne werkt op een diepere laag. Haar stijl van werken is direct, met veel warmte en betrokkenheid.

Emrik Suichies

Emrik Suichies heeft al meer dan 30 jaar ervaring als manueel therapeut, fysiotherapeut, functionele osteopathie, haptotherapeut, biofysisch geneeskundige, orthomoleculair therapeut, en Yin Yoga docent. Vanuit New Health Centre in Sneek biedt hij educatie en training in diverse zorgvormen vanuit een holistische visie.

Hans Koerts Meijer

Hans Koerts Meijer werkte jaren als illustrator aan de UVA, tot hij besloot zijn creatieve talenten op een andere wijze in te zetten. Na zijn studie tot kunstzinnig therapeut richtte hij zijn eigen trainingsbureau op. In zijn workshops, cursussen, trainingen en coachen zet hij vaak creatieve middelen in. Hij daagt graag mensen uit hun talenten steeds verder te ontplooien en hun creativiteit voor het voetlicht te brengen, in een sfeer van vertrouwen en veiligheid.

Jeanne van mierlo

Jeanne van Mierlo werkt als verlies- en rouwtherapeut, counselor, coach en trainer. Met ruim 28 jaar ervaring bij de overheid als communicatie- en strategisch (bestuurs)adviseur, nam ze in 2018 afscheid om zich volledig aan haar praktijk te kunnen wijden. Ze brengt mensen naar hun hart, met beide benen op de grond. Alle gevoelens mogen er zijn. Je vindt bij haar rust, aandacht en ruimte.

Programma Integrale Traumacoaching in het kort

De opleiding Integrale Traumabegeleiding bestaat uit 10 lesdagen. Verdeeld over vier 2-daagse modules, een supervisie-/praktijkdag en een Integratiedag. Daarnaast volgen de studenten twee keer intervisie.

Gedurende de gehele opleiding werken studenten aan hun eigen helende verhaal. Dit werkstuk presenteren zij tijdens de Integratiedag, als afsluiting van de opleiding.

Module 1: Trauma, waar hebben we het over?

Docenten: Suzanne Smeenge en Margriet Wentink

Theorie

Wat is trauma precies? Welke soorten trauma zijn er? Verschil tussen stress en trauma. Intrapsychische fragmentatie en gevolgen. Belang van identiteit & autonomie. Mogelijkheden van traumaverwerking.

Praktijk
  • Kennismaken met IoPT en het werk van prof. dr. Franz Rupert.
  • Weten wat ’traumatisering’ is en hoe psychische fragmentatie ontstaat.
  • Weten wat het verschil is tussen stressreacties en traumareacties.
  • Herkennen van trauma in jouw coachpraktijk.
  • Oefenen met kleine IoPT-opstellingen.

Module 2: Trauma en de helende werking van menselijke resonantie, verschillende perspectieven op trauma.

Docenten: Jeanne van Mierlo & Suzanne Smeenge

Theorie
  • Somatic Experiencing (Peter Levine)
  • Window of Tolerance (Kekuni Minton/Pat Ogden)
  • Traumabiografie (Franz Ruppert)
  • Verschillende soorten opstellingen
Praktijk
  • Werken met secure bases/hulpbronnen en trauma
  • Werken met (het vergroten van) de stress tolerantie in het lijf
  • Werken met dader-slachtoffer dynamiek
  • Werken met rouw en trauma
  • Werken met 1-op-1 opstellingen: (tafel)opstellingen en vloerankers

Dag 5: Oefendag

Een hele dag oefenen met ingebrachte casuïstiek onder begeleiding van 2 docenten.

Module 3: Integraal begeleiden: de wegen naar herstel

Docenten: Emrik Suichies & Suzanne Smeenge

Theorie
  • Kennis van de relatie tussen lichaam en geest, sympathisch- en parasympathisch zenuwstelsel.
  • Inzicht in de relatie van het lijf met stress en trauma.
  • Belang van hart-breincoherentie, neurofeedback en ademhalingstechnieken.
Praktijk
  • Werken met lichaam en geest.
  • Ervaren van en werken met traumasporen in je lichaam met o.a. Yin-yoga.
  • Ervaren van en werken met ademhalingstechnieken.

Module 4: In dialoog met innerlijke delen

Docenten: Hans Koerts Meijer & Suzanne Smeenge

Theorie

Redders in nood – Erkenning voor innerlijke delen. Innerlijke delen horen, zien en verenigen.
Na trauma vindt fragmentatie / psychologische dissociatie plaats en ontstaan afsplitsingen van het zelf. Deze afgesplitste innerlijke delen (subpersonen) worden vervolgens geïsoleerd, buiten ons bewustzijn opgeslagen en blijvend ontkend. Door op een veilige manier met verschillende begeleidingsmethodieken een compassievolle verbinding tot stand te brengen met zelfs die delen van het zelf die het meest ontkend of weggehouden worden, kan de cliënt komen tot heelheid.

Praktijk
  • Werken met innerlijke delen.
  • Ontmaskeren van en verbinden met je innerlijke delen met creatieve (en onbewuste) technieken.
  • Werken met diverse opstellingsmethodieken – systemisch werken met splitsing.
  • Werken met beweging, beelden, gedichten.
  • Vinden van jouw stem.

Dag 10: Integratiedag

Deze dag staat voor de studenten in het teken van het presenteren van hun helende verhaal, waarin zij hun verborgen innerlijke delen liefdevol welkom heten.  Zo maken zij hun reis rond en kunnen ze afscheid nemen van hun reisgenoten.

Locatie en startdatum

Locatie:

De opleiding Integrale Traumacoaching vindt plaats bij Alba-academie te Veldhoven (nabij Eindhoven): Locht 117, 5504 RM, Veldhoven (op het terrein van NH Koningshof)

Plan je route>>

Data:

De eerstvolgende start van Integrale Traumacoaching is op 7 oktober 2025.

Lesinformatie:

De lesdagen duren van 10.00 – 17.00 uur.

Overige informatie

Duur:

De opleiding Integrale Traumacoaching is een 10-daagse opleiding.

Niveau:

Post-HBO niveau.

Toelating:

De opleiding Integrale Traumacoaching staat open voor ervaren coaches (Practitioner-niveau met levenswerk ervaring), counselers, therapeuten, begeleiders in zorg- en welzijnsector (zoals jeugd(gezondheids)zorg, GGZ) en andere professioneel begeleiders op mensgericht gebied.

CV en korte motivatie dienen opgestuurd te worden naar secretariaat@alba-academie.nl. Een intakegesprek kan onderdeel zijn van de aanmeldingsprocedure.

Afronding:

De opleiding Integrale Traumacoaching wordt afgesloten met een diploma van Alba-academie ( bij 90% aanwezigheid en het maken en presenteren van het helende verhaal).

Aan de opleiding Integrale Trauma Coaching zijn 15 Permanente Educatie uren toegekend door de Landelijke Vereniging Supervisie en Coaching (LVSC). Meer informatie tref je aan op www.lvsc.eu.

Aan de opleiding Integrale Trauma Coaching zijn 60 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie tref je aan op www.NOBCO.nl.

Nobco PE uren

Aantal deelnemers:

De groep bestaat uit minimaal 10 maximaal 16 deelnemers.

Literatuur:

De lijst met verplichte literatuur wordt voor aanvang van de opleiding toegezonden.

Trainer:

Hans Koerts Meijer, Emrik Suichies, Jeanne van Mierlo, Margriet Wentink en Suzanne Smeenge

Algemeen:

Uiterlijk 2 weken voor aanvang van de opleiding Integrale Traumacoaching krijg je alle startinformatie toegestuurd. Onze opleidingen en trainingen zijn populair. Wil je verzekerd zijn van een plek, wacht dan niet te lang met inschrijven. Mocht de opleiding onverhoopt toch niet kunnen starten, dan ontvang je direct bericht. Het reeds overgemaakte bedrag storten wij in dit geval binnen 10 dagen terug.

Tip:

Er zijn overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van de Alba-academie (NH Hotel Koningshof, Hotel Steensel). De kosten hiervan zijn niet inbegrepen. In samenwerking met Hotel Steensel bieden we 3 aantrekkelijke Alba-arrangementen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Deelname aan de 10-daagse opleiding Integrale Traumacoaching bedraagt € 3.750,00. Dit is inclusief lessen, materialen, koffie, thee en lunch, exclusief literatuur.

  • Leden van LVSC ontvangen 10% korting op het lesgeld (o.v.v. lidmaatschapnummer, zie inschrijfformulier)
  • Inschrijfgeld bedraagt € 95,00 (eenmalig). Oud-studenten van Alba-academie betalen geen inschrijfgeld.
  • Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Wil je meer informatie over de opleiding Integrale Traumacoaching?

Download hieronder de brochure van deze opleiding door het formulier in te vullen.  Heb je specifieke vragen, dan kun je ons natuurlijk ook mailen op secretariaat@alba-academie.nl  of bellen op 085-200 8000. Wij geven graag antwoord op al je vragen.

De gegevens die je hebt ingevuld, nemen we op in ons relatiebestand. Wij gebruiken deze gegevens om je hierna eenmalig te informeren over deze opleiding. Uiterlijk na 6 maanden verwijderen we je gegevens weer. Conform AVG heb je het recht om je gegevens in te zien, te laten wijzigen of te laten verwijderen. Neem hiervoor contact met ons op, op telefoonnummer 085-200 8000 of per e-mail: secretariaat@alba-academie.nl.
=

Wil je leren begeleiden naar heelheid bij Trauma? Aarzel dan niet. Verzeker jezelf van een plek en schrijf je direct in voor de opleiding Integrale Traumacoaching door het onderstaande formulier in te vullen.

Lees vóór aanmelding eerst onze Algemene Voorwaarden

Ik schrijf me in voor Integrale Traumacoaching

Gegevens student

Op officiële documenten zoals diploma’s wordt de geboortenaam (ook wel ‘meisjesnaam’ genoemd) vermeld, zoals die in de Basisregistratie Personen bekend is.

Betaling

Het lesgeld is exclusief inschrijfgeld (€ 95,00) en literatuurkosten. Inschrijfgeld is niet van toepassing voor (oud-)studenten van Alba-academie. Alba-academie is vrijgesteld van BTW.

Belangrijke aanvullende informatie (in te vullen door de student)

De opleiding staat open voor: ervaren coaches, counselers, therapeuten, begeleiders in zorg- en welzijnsector (zoals jeugd(gezondheids)zorg, GGZ) en andere professioneel begeleiders op mensgericht gebied.
Klik of sleep een bestand naar dit veld om te uploaden.
Voeg een kopie van uw diploma / certificaat toe. Een intakegesprek kan deel uitmaken van de inschrijvingsprocedure.
Ik heb het formulier naar waarheid ingevuld. Ik ontvang een bevestiging van mijn inschrijving.

Comments are closed.

Inloggen