Als loopbaancoach heb je waardevolle impact op iemands leven

Wat is de reden dat mensen blijven werken in een functie of organisatie die ze eigenlijk niet (meer) leuk vinden? Sylvia Esman zag collega’s soms doodongelukkig achter hun bureau zitten. Ze was voorheen HR-adviseur bij een financiële dienstverlener. Sylvia ging het gesprek aan en wist regelmatig de vinger op de zere plek te leggen. Ze wilde hier meer mee. Ze volgde diverse psychologie- en coachopleidingen en staat nu bij de NOBCO geregistreerd als gecertificeerd Senior Practitioner Coach. Inmiddels heeft Sylvia al bijna 10 jaar haar eigen coachpraktijk, Echt Syl Coaching in Heino, nabij Zwolle. Zij schoolt coaches in zowel de Beroepsopleiding tot Coach Practitioner als de Loopbaancoachtraining bij Alba-academie. We vroegen haar waarom loopbaancoaching zo’n prachtig beroep is.

Ik hou van mijn werk en dat gun ik iedereen

Sylvia is getrouwd en moeder van twee zonen. Sinds 2013 coacht zij mensen die iets willen verbeteren of veranderen. “Ik ben levens- en loopbaancoach geworden, omdat ik het fantastisch vind om mensen met een probleem of vraag te zien binnenkomen en na een traject met stralende ogen en grote zelfverzekerdheid weer te zien gaan. Ik hou van mijn werk en dat gun ik iedereen. Als je iets doet dat dicht bij je passie, talent of karakter ligt, dan word je daar blij van. Het motiveert, haalt het beste in je naar boven, waardoor je ook effectief en succesvol kunt zijn. Zowel in werk als privé. Het beïnvloedt en versterkt elkaar.”

Loopbaancoaching is een populair beroep

Sylvia leidt coaches op tot loopbaancoach. Ze zorgt eigenlijk voor meer concurrentie voor haar eigen coachpraktijk. Is dat niet gek? “Een beetje misschien…”, antwoordt Sylvia. “…maar zo zie ik het helemaal niet.” Er zijn genoeg mensen met een hulp- of loopbaanvraag. Zeker nu de arbeidsmarkt zo in verandering is. Het thuiswerken en de lockdowns tijdens de coronapandemie hebben tot meer werkstress en burn-outs geleid. Samen met de krapte op de arbeidsmarkt voelen velen juist nu de gelegenheid om eens goed na te denken over ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik’?. En ‘Hoe kom ik daar?’. Mensen (willen) wisselen van baan of laten zich omscholen. Daarnaast zorgt de digitalisering voor een snel veranderende maatschappij waarin een Leven Lang Ontwikkelen en het nemen van de eigen regie steeds belangrijker worden. Loopbanen zijn continu in beweging. Het belang van goede loopbaanbegeleiding wordt daarmee ook groter. In Amerika is dit het snelst groeiende beroep. Loopbaancoaching wordt steeds populairder.

Een goede coach maakt je nog geen goede loopbaancoach

Sylvia levert als docent graag haar bijdrage aan de professionele groei van de beroepsgroep. Kwaliteit staat daarbij boven alles. “Als loopbaancoach kun je iemands leven veranderen. Dan wil je wel de juiste tools, handvatten en structuur hebben om een coachee op een professionele manier te kunnen begeleiden in zijn loopbaan. Coachen is een professie, een ambacht. En al ben je een goede coach, dat maakt je niet automatisch ook een goede loopbaancoach. Het is een vak apart. Hoe laat je jouw coachee bijvoorbeeld ontdekken waar hij/zij zelf goed in is? Hoe onderzoek je wat precies de loopbaanvraag is? Hoe en welke persoonlijkheidstesten zet je in en waar vind je die? Hoe kom je er achter wat iemands drijfveren écht zijn? Welke werkvormen kun je daarvoor gebruiken? Hoe ga je om met belemmerende overtuigingen van een coachee die zijn baan niet durft op te zeggen of die niet durft te solliciteren? En hoe zorg je er uiteindelijk voor dat de coachee zelf tot actie komt? Welke opdrachten zet je bijvoorbeeld in?”

Training loopbaancoaching

Tijdens de 4-daagse training loopbaancoaching bij Alba-academie gaat Sylvia met deze vragen met haar studenten aan de slag. De persoonlijke ontwikkeling van de loopbaancoach staat hierin uiteraard centraal. “Ze krijgen veel werkvormen en instrumenten aangereikt tijdens de training waarmee ze direct aan de slag kunnen. De rugzak wordt lekker gevuld”, licht Sylvia toe. De studenten gaan het allemaal zelf ervaren tijdens de training, want eigen ervaringen en zelfkennis zijn enorm belangrijk in de rol van coach. “Je moet je goed kunnen inleven in jouw coachee. Dat kan alleen maar als je zelf het traject doorloopt. Dus we oefenen veel praktijkgericht met elkaar, met eigen thema’s en met ingebrachte cases.”

Een beroep met impact

Sylvia kijkt uit naar de nieuwe lichting studenten. “Het is zo’n prachtig beroep. Je kunt écht iets betekenen voor mensen en de impact van een goede loopbaancoach kan enorm waardevol zijn voor de verdere loopbaan én daarmee ook de privé-situatie van een coachee”, aldus de enthousiaste docente.

Wil jij je specialiseren tot loopbaancoach? Meer informatie over de 4-daagse training loopbaancoaching vind je hier.

Tekst: Olga Heeren

Comments are closed.

Inloggen