Alba-academie maakt het jou gemakkelijk jezelf tegen te komen

Wij gaan in gesprek met Tim en Jorte, beiden recent afgestudeerde senior coaches. En trotse eigenaren van het diploma Coach Senior Practitioner van Alba-academie.

“Mijn eigen ontwikkeling heeft mij een gelukkiger mens gemaakt. Ik ben in contact gekomen met mijn gevoelswereld en daardoor laat ik mij niet meer geheel overnemen door mijn gedachten.”

De keuze voor het ambacht coaching

“De reden dat ik begon aan de opleiding was om coach te worden en dit in te zetten bij de organisatie waarvoor ik werk als HR adviseur”, vertelt Tim. “Daarnaast verwachtte ik te leren om beter in contact te komen met mijn gevoel. Vooral wij mannen zijn geneigd veel vanuit cognitie te communiceren.”

Jorte bracht een heel andere motivatie in. Zij ambieerde niet om coach te worden. “Ik heb gekozen voor de opleiding bij Alba-academie om mijzelf te ontwikkelen. Ik koos voor een opleiding en geen individueel begeleidingstraject omdat ik in een groep wilde bezig zijn; leren van elkaar en een mooie verbinding kunnen leggen tussen theorie en praktijk. Ik wilde leren van de interactie met de ander; wat dit met mijzelf doet.

Besluiten nemen in het moment

Tim: “Wat de opleidingen meer hebben opgeleverd dan ik had verwacht, is mijn eigen verwondering. Het is magisch wat er met mij is gebeurd; de opleiding gaat over waar het écht over moet gaan, namelijk de verbinding tussen intuïtie en cognitie.  Ik bén nu coach, geen persoon die ‘alleen maar’ een opleiding heeft gedaan om wat coachtechnieken aan te leren. Toen ik begon aan de opleiding en iemand mij vroeg ‘wat voel je?’, begon ik met het antwoord: ‘Ik denk dat …’. Ik was vrij vlak en werkte erg vanuit mijn cognitie.

Nu is het mijn intuïtie waarmee ik in contact ben bij het maken van een besluit bijvoorbeeld. Niet een stem in mijn hoofd. De grote winst is dat ik niet hoef te piekeren! Ik neem besluiten in het moment. Mijn collega’s zien dit gebeuren, dus het effect is ook zichtbaar.. Een voorbeeld: voorheen bereidde ik een mediation gesprek nauwkeurig voor. ‘Wat ga ik vragen, hoe ga ik er op in als..’. Nu stap ik er onbevangen in. Tijdens de coachopleiding van Alba-academie heb ik geleerd geleerd om te vertrouwen op mijn innerlijke kompas en mijn intuïtie in te zetten voor het adequaat begeleiden van het proces.”

Voor Jorte was het juist andersom. Zij wilde leren haar gevoelens te hanteren en zich niet meer zo te mee laten slepen door emoties om dan pas keuzes te maken. Jorte kan nu veel meer rust nemen en ruimte in verbinding tussen verstand en gevoel. Zij is alert op goed zorgen voor zichzelf; “Als ik het eerste jaar niet had gedaan, dan had ik nu niet met cliënten gewerkt”.

Hoe werkt het in omgaan met stress

Tim licht toe: “Voor mij was het met name dat ik meer in contact ben komen te staan met mijn gevoel. Waar ik voorheen heel veel dacht en continue in mijn hoofd zat, kan ik nu meer in contact met mijn gevoel staan. Daardoor ervaar ik minder stress en juist meer rust. Ik hoor de gedachten wel, maar ik laat ze makkelijker langs me heen gaan. Door mijn stevige persoonlijke ontwikkeling, kan ik stressvolle momenten tijdens het werk goed hanteren.”

Gunfactor

Tim en Jorte gaven bij afronding van de opleidingen aan: ‘Dit gunnen we iedereen’. En met ‘dit’ bedoelen zij het volgen van een programma, want dat maakt het verschil. “Het is niet vrijblijvend; er is verplichte literatuur, je volgt de lessen die heel praktisch ingestoken zijn, intervisies en supervisies. Wij denken dat vele jonge mensen gebaat zijn bij een programma om te leren beter met hun eigen thema’s om te gaan in relatie tot de verschillende belangen die spelen in de organisatie. En concreet kunnen acteren op vraagstukken als: ‘Wat moet ik nu doen?’, ‘Wil ik dit wel?’, ‘Voor wie doe ik het?’ Door Alba-academie wordt het je gemakkelijk gemaakt jezelf tegen te komen.”

 

Klik hier voor meer informatie over de Beroepsopleiding Coach Senior Practitioner

 

Alba-academie maakt het jou gemakkelijk jezef tegen te komen

Leave A Comment