Interview met Dorothée van Veen-Tutuarima: Coachen op een diepere laag; hoe doe je dat?

Koos jij bewust voor het coachvak of koos het coachvak voor jou?

Bij Dorothée van Veen-Tutuarima gebeurde het laatste. Zij studeerde Algemene Letteren in Utrecht en ging aan de slag als communicatiemanager. Vijf jaar later kreeg haar carrière al een wending richting het coachvak. Dorothée werd ambtelijk secretaris en later teammanager bij Bureau Medezeggenschap van een landelijke organisatie. Zo’n 20% van haar werk bestond uit het coachen en trainen op groeps- en individueel niveau. Dat werk ging haar goed af. Steeds vaker werd ze gevraagd om een individu of team te begeleiden. Dorothée: “Op een bepaald punt in je leven vraag je je dan af: Wat wil ik nu echt? Wat vind ik leuk? Wat kan ik goed? Ook privé kwamen er steeds meer mensen naar me toe met de vraag of ik ze kon coachen.” Van 20% wilde Dorothée naar 100%. Ze wilde haar beroep maken van het coachen en begeleiden van mensen. Deze wens werd werkelijkheid. Sinds eind 2018 werkt zij vanuit haar eigen praktijk als coach-counselor met mensen die op zoek zijn naar balans, rust, lichtheid en regie over hun eigen leven.

Twee coachopleidingen na elkaar

Als Dorothée iets doet, dan wil ze het ook goed doen. Ze had al wel veel cursussen gevolgd, maar ze wilde een nóg steviger fundament. Daarom ging zij op zoek naar een professionele, NOBCO-geaccrediteerde post-hbo beroepsopleiding tot coach. Ze nam contact op met verschillende opleidingen en bezocht de informatiebijeenkomst van Alba-academie. Dorothée: “Wat me bij Alba-academie het meest aansprak was de combinatie van theorie en praktijkoefeningen. Ik wilde geen hoorcolleges. Ik wilde vooral veel ervaren. Tijdens de informatiebijeenkomst werden we al met een groepje aan de slag gezet met een oefening. Dat gaf voor mij de doorslag om de opleiding bij Alba-academie te gaan volgen.” Ze koos voor de beroepsopleiding tot Coach Practitioner (1 jaar) en schreef zich meteen ook in voor de vervolgopleiding Dieper Coachen (1 jaar). “Je kunt deze opleidingen los van elkaar volgen, maar zowel inhoudelijk als financieel was het interessant om ze gelijk na elkaar te doen. En als je eenmaal in die ‘flow’ van studeren zit, dan kun je maar beter in één keer doorgaan,” vond Dorothée.

Beroepsopleiding tot Coach Practitioner

“In het eerste jaar, bij de beroepsopleiding tot Coach Practitioner, leg je een stevige basis om je eigen coachpraktijk te kunnen starten. Je wordt breed opgeleid. Naast het leren toepassen van interventies uit verschillende stromingen (zoals Neuro-Linguïstisch Programmeren, Transactionele Analyse, werken met het onbewuste en Systemisch werk) leer je ook werken met diverse modellen, instrumenten en technieken. Ik vond het vooral interessant om te ontdekken hoe je op resultaat kunt coachen en hoe je doorvraagt bij de cliënt om te achterhalen welk resultaat hij of zij wil bereiken. Je leert hoe je dit resultaat SMART maakt, zodat de impact ook zichtbaar en meetbaar wordt. Je coacht écht naar een stip op de horizon toe.”

Beroepsopleiding Dieper Coachen

Het eerste jaar smaakte naar meer voor Dorothée. “Ik had heel veel geleerd. Maar doordat je meer kennis hebt en een eigen persoonlijke ontwikkeling hebt doorgemaakt, ontstaan er ook weer nieuwe vragen. Zo wilde ik meer leren over werken met weerstand en emoties, zoals pijn en verlies. Er kwamen namelijk in het eerste jaar veel oefencliënten op mijn pad bij wie een trauma ten grondslag lag aan hun problematiek. Ik coachte met de kennis en ervaring die ik toen had, maar de rauwere thema’s van het leven grepen mij soms persoonlijk aan. Ik vond het spannend als iemand bijvoorbeeld vertelde over seksueel misbruik. Ik bleef zitten en luisterde. Het raakte mij. Wat kan je dan als coach doen? Je hebt ook handvatten nodig om zelf overeind te blijven en om jezelf als instrument in te zetten. De vervolgopleiding Dieper Coachen geeft die handvatten.”

Je kunt een ander niet verder brengen dan je zelf bent

“Je kunt iemand met een verlieservaring niet verder helpen, behalve als je je eigen verlieservaringen hebt ontrafeld of met jezelf aan de slag bent gegaan. Bijvoorbeeld bij verlies van werk of een dierbare, maar denk ook aan verstoringen in je familiesysteem of hechtingsproblematiek. In beide opleidingen maak je daardoor een enorme persoonlijke ontwikkeling door. Ik heb geleerd hoe ik mijn eigen verhaal kan gebruiken als spiegel, zonder in de overdracht te komen. Dus op een professionele manier, ten bate van het proces. Ik zie wat er gebeurt met iemands ademhaling of mijn eigen ademhaling als het spannend wordt. Ik ben nu niet meer bang om dat gevoel er te laten zijn. Ik heb geleerd hoe je met weerstand kunt spelen en dat stiltes niet persé opgevuld hoeven te worden. Je leert om vanuit je hele lijf, hoofd, hart en ziel te coachen. Er zaten veel creatieve werkvormen in de opleiding Dieper Coachen, waardoor mijn rugzak enorm gevuld is met methodieken en technieken. Het is geen zweverige opleiding. Je legt juist een stevige basis om mensen te begeleiden naar duurzame verandering op identiteitsniveau en zingeving. Met kennis en technieken uit verschillende wetenschappelijke stromingen en aandacht voor het geheel (inclusive leadership).”

Voor wie is de opleiding Dieper Coachen bedoeld?

De vervolgopleiding Dieper Coachen is bedoeld voor begeleiders die een coachopleiding op Practitioner niveau hebben afgerond (minimaal 300 studiebelastingsuren) en zich verder willen ontwikkelen tot Coach Senior Practitioner / Counselor. Je wilt kunnen begeleiden bij identiteitsthema’s, op het snijvlak van coaching, counseling en therapie. En je bent daarbij bereid jouw eigen diepe thema’s te doorleven en in te zetten tijdens de opleiding. De vervolgopleiding Dieper Coachen vormt het tweede jaar van de 2-jarige opleiding tot Coach senior Practitioner / Counselor.

De opleiding Dieper Coachen is los te volgen voor studenten die na het behalen van hun Practitioner diploma eerst vlieguren in coaching willen maken alvorens verder te gaan.

Tekst: Olga Heeren

Comments are closed.

Inloggen