“Dit is precies waar ik wil zijn. Dit gun ik andere coaches ook.”
Chantal van Aarle was zo’n 15 jaar advocaat, gespecialiseerd in het familierecht. Ze begeleidde veel mensen die in scheiding lagen. De begeleiding en mediation gaven haar veel voldoening, maar met het procederen kreeg zij steeds meer moeite. Chantal: “Dan gaat het niet meer om emoties, maar om wie gelijk heeft. Dat paste steeds minder goed bij wie ik ben en wat ik graag doe.”
In 2018 maakte Chantal een bewuste overstap en startte zij haar eigen coachpraktijk. We vroegen haar naar de opleiding Integrale Traumacoaching die ze bij Alba-academie volgde én hoe je een cliënt begeleidt bij traumaverwerking en herstel.
Opleiding voor senior coaches
Chantal is leergierig. Als ze iets doet, wil ze het goed doen, liefst perfect. “Toen ik zeker wist dat ik coach wilde worden, ben ik de beroepsopleiding tot Coach Practioner gaan volgen bij Alba-academie in Veldhoven. Na dat jaar heb ik aansluitend de vervolgopleiding Dieper Coachen gedaan. Na deze twee professionele opleidingen en een opleiding tot relatietherapeut, voelde ik me al heel compleet en bekwaam. Inmiddels draaide mijn praktijk op volle toeren en verzorgde ik met name individuele en relatiecoaching.
Toch kwam er een punt dat ik voelde dat ik nog een stap wilde zetten. Dat ik me stevig genoeg wilde voelen om op een diepere laag met mensen te werken. Om mensen te begeleiden die ingrijpende, pijnlijke of angstige gebeurtenissen hebben meegemaakt en daarvan willen herstellen. Daar moet je wel op toegerust zijn als coach, dus ging ik in gesprek met Suzanne Smeenge, eigenaresse van Alba-academie en docent Integrale Traumacoaching.”
Bewustwording van onbewuste trauma’s
De opleiding Integrale Traumacoaching startte in maart 2021. Chantal herinnert zich nog goed dat het voorafgaand aan de opleiding al begon te kriebelen in haar buik: “Tijdens de opleiding kwam ik erachter waarom ik vóór de start van de opleiding al zo onrustig was. Veel medestudenten ervaarden hetzelfde. Als je iets als traumatisch ervaart, dan slaan de herinneringen zich op in je lijf, in je systeem. Men heeft vaak geen heldere herinnering aan het trauma, maar een geur, een geluid, een aanraking kan er op elk willekeurig moment voor zorgen dat je weer terug bent in dát moment.
Ik besefte dat ik zelf ook nog een reis te maken had. Mijn reis ging over schaamte. Ik voelde me bijvoorbeeld minder comfortabel in een groep, vond het spannend om mezelf echt te laten zien en ging dan als reactie in mijn hoofd zitten. Ik voelde me dan erg gespannen en niet meer verbonden met mezelf. Deze groepsopleiding bracht mijn eigen onzekerheden weer naar boven. De opleiding houdt een enorme spiegel voor. Maar het is de mooiste opleiding die ik tot nu toe heb gedaan, voor mijn persoonlijke ontwikkeling én mijn ontwikkeling als coach.”
Wat houdt de opleiding Integrale Traumacoaching in?
De opleiding Integrale Traumacoaching bestaat uit tien lesdagen, waarvan vier tweedaagse modules, een supervisie-/praktijkdag en een integratiedag. Daarnaast volgen de studenten twee keer intervisie. Chantal: “De opleiding leert je onder andere wat traumatisering precies is, hoe psychische fragmentatie ontstaat, hoe je een trauma herkent en de wegen naar herstel.
Het verschil met andere opleidingen is dat Alba-academie veel aandacht voor lichaamswerk heeft. We lagen niet alleen op een yogamat, maar we hebben ook nieuwe manieren van waarnemen en resoneren geleerd. We hebben gewerkt met beweging, stemgebruik, tekeningen en nog veel meer creatieve werkvormen. We hebben veel geoefend met verschillende opstellingsmethodieken, zoals de IoPT-methode van prof.dr. Franz Ruppert, waarin je identiteit -wie je bent- centraal staat.
Ik voel me nu maximaal toegerust om op allerlei manieren met ingrijpende gebeurtenissen te werken. Door de oefendagen en intervisiemomenten, die we na de opleiding met de groep hebben voortgezet, voelde ik me snel vertrouwd met de methodieken en werkvormen en kon ik ze meteen in mijn eigen praktijk toepassen.”
Ik voel me nu beter toegerust
Chantal heeft de opleiding in september 2021 succesvol afgerond. “Tijdens de opleiding merkte ik al een switch in het soort cliënten dat bij me aanklopt. Ik krijg nu meer diepgaande hulpvragen. Ik werk vooral op de thema’s hechting en identiteit in het systemisch kader, dus de dynamiek tussen twee personen. Denk aan de hechting tussen ouder en kind, aan de volwassen hechting in liefdesrelaties, ontrouw, verlieservaringen, schaamtevraagstukken, etcetera. Je krijgt cliënten die bij je passen.
Ik zie mezelf nu echt als senior coach, gespecialiseerd in vraagstukken die op een diepere laag liggen. Dit is precies waar ik wil zijn. Dit gun ik andere coaches ook,” aldus Chantal.
Tekst: Olga Heeren
Comments are closed.